Anahí Clemens: Robot 3 #data

Foto: Anahí Clemens

Tekst: Auke Klijnsma

Zonder vrije gedachten ben je zielloos

 

Wat zien we?

“Ik heb dit spontaan gemaakt. Niet voor een klant. Ik ben gewoon gaan experimenteren. Ze is koud, haar haar is blauw. Haar hersenen zijn machines, wielen van gedachten, maar nog wel chaotisch, dit moest georganiseerd worden, haar expressie is neutraal, dat is handig voor dit moment. Ze is koud, emotieloos, ze glimlacht niet, ze zou ook dood kunnen zijn, maar toch, als dit robotmeisje op straat zou lopen, voel je wel iets, ze is wel een interessant meisje, maar ze heeft geen ziel. Het lijkt of we allemaal die richting op moeten gaan, zo van, de ziel bestaat misschien niet, je moet gewoon dingen doen. Het is alsof we willen dat god een machine is, andere goden kunnen ons laten vallen, machines kunnen we wel vertrouwen, als we die goed ontwerpen, we hebben er controle over.”

Wat wil je ermee zeggen?

“Dit is wat we moeten zijn, we moeten kouder zijn, warmte is niet welkom…”

Ik vind het ook wel beangstigend, is dit het einde van de mensheid?

“Jajaja, ik vind het ook een einde van de mensheid, als je niets meer voelt, dan ben je dood, dan leef je niet, waarom leef je dan? Dan lijkt alles een illussie. Dat is niet hoe de natuur werkt. Natuur is chaos, in structuur lijkt alles te werken, maar eigenblijk ga je dan tegen de natuur in. Het lijkt of je controle hebt, maar je vermoordt je eigen ziel, omdat iets lijkt te werken, maar voor wat, leven is toch vol verrassingen, zonder vrije gedachten ben je zielloos, als je zielloos robot loopt, dan, eh, dat is veel te georganiseerd.”

“Dit portret heeft nog vrije gedachten, deze is imperfect, de machine is niet perfect georganiseerd, er is nog chaos in de wielen, in het systeem, een niet perfecte machine, maar het doel is wel een perfecte machine, maar dan ben je echt een robot …”

Wat is de schoonheid van robotisering?

“De gedachte dat je alle talen met een chip kunt leren, het lijkt me ook leuk om opeens benen te kunnen aanzetten om ver te kunnen springen. Ik ben niet voor of tegen, het zijn kansen.”