Anahí Clemens: Robotmedics #data

Foto: Anahí Clemens

Tekst: Auke Klijnsma

Controle is makkelijk te programmeren

In opdracht van gemeente Amsterdam

Wat zien we?

“We zien een man met een robotbeen voor een stoplicht. Dit is gemaakt voor de gemeente Amsterdam. De vraag was hoe Amsterdam er in 2050 uitziet, en dan specifiek hoe het OV er dan uitziet voor mensen met beperkingen. Het duurt nu altijd lang voordat mensen met fysieke beperkingen in- en uitstappen.  Ik heb ‘Robotmedics’ bedacht. Robotmedics werkt samen met een verzekeraar en stelt robotbenen ter beschikking. Je kunt vrij rondlopen, maar je bent niet helemaal vrij, want Robotmedics zorg voor jou, voor jouw veiligheid. Het been is gesynchroniseerd met stoplichten. Bij een rood stoplicht kun je niet doorlopen. Het been blokkeert. Robotmedics zorgt ervoor dat je niet oversteekt als het stoplicht op rood staat. Op deze foto zie je een kind dat bijna onder de auto loop. De man met het been van Robotmedics wil het kind redden, maar dat kan niet, want hij staat vast omdat het stoplicht op rood staat.”

Technologische ontwikkelingen lijken vaak samen te gaan met controle willen hebben over mensen?

“Controle is makkelijk te programmeren. In dit geval heeft de persoon zonder been geen keuze, natuurlijk maakt hij gebruik van het been dat ter beschikking is gesteld. Als je geen benen hebt en iemand geeft jou een robotbeen, dan doe je dat. Maar stel een been wordt gehackt en je doet dingen die je niet wil doen. Dat is de prijs die je ervoor betaalt. Dit been is te programmeren, net zoals hersenen ook al te programmeren zijn, nu nog met marketing, maar straks ook met de kennis die we hebben van de neurowetenschappen. Je kunt zelfs mensen programmeren een misdaad te begaan.”

Dat is wel een rauwe bijsmaak van technologische ontwikkelingen?

“Alles is altijd allebei.”

Zou je zelf zo’n been willen hebben?

“Neeee, maar het dubbele is dat Robotmedics zegt voor je te zorgen. Dit been verhoogt de veiligheid. Robotmedics zegt niet, we programmeren je, we sturen je aan, je bent niet meer vrij… Robotmedics zegt dat ze voor je zorgen, daar kun je niet tegen zijn. Je bent dus niet vrij, maar wel vrij om te lopen, om op te staan, naar de winkels te gaan zonder rolstoel. Een robotbeen is natuurlijk wel supercool.”

Zie je nog meer in deze foto?

“Dit plaatje is ook fashion statement. De man voelt zich sterk, heeft een stoere regenjas, hij straalt kracht uit. Deze foto laat ook zien dat je niet makkelijk kapot gaat.”