Hoe overleef je thuiswerken? #werkstress

Interview Corina Blokland en Evelien van der Molen

“Hoe overleef je thuiswerken?”

Tekst: Auke Klijnsma / leestijd 6 minuten

Met dank aan Nasim Hamidian, die mij in contact bracht met Corina en Evelien

foto: www.davidlok.nl

Corina Blokland / Directeur Hera inzetbaarheid

Wat ik doe? Ik wil het werkplezier in Nederland vergroten!

★ Advies werkplezier ★ Training ★ Duurzame inzetbaarheid ★ Preventie ★ Verzuimadvies ★ Leiderschap ★Change ★ Arbo advies

 

 

Evelien van der Molen / Eigenaar MillsManagement

Wat ik doe? Ik begeleid mensen naar herstel.

★ Arbeidsmanager ★ Coachen ★ Counseling  ★ Training ★Registerpsycholoog ★ Specialist NIP ★ Arbeid & Organisatie

 

 

Wat doet thuiswerken met ons, vanuit jullie expertise?

 

Evelien

In mijn voorbereiding heb ik nagedacht over de vraag of het ziekteverzuim toeneemt of niet. Ik weet het niet en lees er wisselende cijfers over. TNO stelt dat de burnout-cijfers stabiel zijn. Op basis van de gesprekken die ik voer denk ik dat we wel op een kantelpunt staan.  Het is nu echt anders dan bij de eerste golf. Toen was alles nieuw en spannend. We waren blij met minder file en meer autonomie.

Nu is het anders. Ik hoor meer mensen meer klagen, vooral over het gemis aan menselijk contact en persoonlijke aandacht. Leidinggevende hebben minder beeld bij hoe het gaat met hun medewerkers. En er wordt geklaagd over slechte bureaus en stoelen. Dat zijn signalen dat we het lastiger vinden dan bij de eerste golf. Er is sprake van een kentering. Ik verwacht dan ook dat het verzuim zal toenemen.

Corina

Mensen zijn teleurgesteld. In de eerst golf was de vraag wanneer het leven weer normaal zou zijn. Nu is de vraag of het wel weer goed gaat komen. In mijn beleving gaat het over veerkracht, hoe makkelijk kun je je aanpassen aan een nieuwe situatie. Ook mensen met veerkracht kunnen het nu zwaar hebben, maar ik maak me veel meer zorgen om mensen die die veerkracht niet hebben. Als je oplossingen buiten jezelf legt dan wordt het een moeilijke tijd. Voor leidinggevenden betekent dit dat je niet iedereen over één kam moet scheren. Mensen hebben andere angsten, gevoelens en verwachtingen en hebben juist nu hulp nodig die bij ze past. Ik denk bijvoorbeeld aan online vergaderingen. Er zijn mensen die het echt niet prettig vinden om een camera aan te hebben. Anderen begrijpen dit niet, kunnen zich hier niets bij voorstellen en komen met een oordeel. Kom daar als team maar eens uit. Dat is ingewikkeld. Een camera is voor de één spannend en voor de ander niet. Ik zeg, gun mensen de tijd om eraan te wennen. Er is maatwerk nodig om mensen te begeleiden in deze spannende tijd vol veranderingen. Help mensen hun eigen route uit te stippelen zodat ze weer meer comfort krijgen bij al het nieuwe.

Wat is het meest zware van thuiswerken?

 

Corina

Dat verschilt per doelgroep. Mensen met kinderen moeten nu wel heel veel regelen. Mensen met een drukke baan buffelen maar door, zelfs meer dan eerst. De bespaarde reistijd wordt vaak opgevuld met extra werktijd en het gemiste uurtje van het supermarktbezoek wordt met schuldgevoel in de avond ingehaald. Privé en werk lopen sneller dwars door elkaar heen Dat brengt stress met zich mee.

Evelien

Er gebeurt gewoon veel. Ook vraagt het wat als je de hele dag moet bellen en online bent. En dan zijn er ook nog mensen die niet eens een werkplek hebben. En ik denk dat de groep alleenstaanden met of zonder kinderen het meest gebukt gaat onder thuiswerken. Mensen zijn moe.

Wat vind jij persoonlijk het zwaarst?

 

Evelien

Ik mis het persoonlijke contact met mijn cliënten. Ik mis dat je elkaar niet voelt, of elkaars energie niet voelt. Dat klinkt raar, maar dat vind ik het zwaarst.

Corina

Voor mij heeft het heel erg te maken met contact. Als we elkaar recht in de ogen kijken, dan ontstaat empathie, dat activeert het dopamine systeem en daarmee krijg je energie. Dat gevoel. Dat is wat ik mis.

Evelien

Ik mis ook de beweeglijkheid, een loopje naar de flipover, samen een kopje koffie halen. Ik vind het zwaar dat ik de hele tijd naar een beeldscherm moet staren. ik mis ook dat ik geen uitjes meer heb. Ik ging veel naar cliënten toe en nu werk ik vooral thuis.

Corina

Het grootste risico van beeldbellen is dat je minder creatief wordt. We gunnen ons geen tijd meer voor een brainstorm. Creativiteit geeft mij juist energie. En ik mis de grapjes. Als ik de hele dag in meetings zou zitten, zonder een grapje tussendoor, dan zou ik gek worden.

Evelien

En weet je wat ook minder is, de korte gesprekjes met collega’s over hoe het gaat. Vroeger startte je de dag toch vaak samen. Ik noemde dat het ochtendgebed. Tegenwoordig heet dat de stand-up. Die korte momenten dat je elkaar even spreekt over hoe het gaat. Dat mis ik.

Wat is het gave van thuiswerken?

 

Evelien

Autonomie! Het gevoel dat je je eigen tijd kunt indelen, passend bij je eigen behoefte en bijvoorbeeld gezinssamenstelling.

Corina

Deze tijd heeft mij heel veel gebracht. Ons werk stopte, al onze trainingen vielen weg. We moesten wat anders. We hebben in korte tijd een heel nieuw online trainingsprogramma ontwikkeld. Ik ga ‘aan’ bij een crisis, bij dit soort veranderingen. Ik ga dan vliegen en vind dat leuk. Deze tijd is een groot experiment. Het heeft mij nieuwe creativiteit en energie gebracht.

Eveline

In mijn werk is ook wel wat veranderd. De vraagstukken van mijn cliënten zijn anders. Hoe krijg je je mensen aangehaakt, of hoe signaleer je als leidinggevende of als collega dat mensen gaan uitvallen, dat ze niet vervreemden. Deze nieuwe vraagstukken brengen een andere verdieping in mijn werk.

Corina

Omdat je minder sociale activiteiten hebt, breng je meer thuis door en dat is ook best even wennen soms. Je moet opnieuw op zoek naar een ritme en balans. Hoe vind je een leuke manier met je partner? Wij gaan nu vaak samen even wandelen, dan spreken we de dag door en we zijn in beweging. Dat heeft onze relatie versterkt.

Hoe overleef jij deze periode?

 

Evelien

Ik probeer bevlogen en creatief te blijven!

Corina

Doe maar gek dan doe je normaal genoeg. En blijf lachen!

Wat zijn jullie tips?

 

Evelien

 • De beste remedie, blijf in contact met je collega’s, maak vaste afspraken, dat gemis is nu het grootste.
 • Start de dag en sluit hem af
 • Maak eerst dat ommetje voordat je je computer aanzet
 • Trek je werkoutfit aan. Blijf niet in je pyjama rondhangen achter je pc.
 • Maak een dagindeling, waarin je ook je privé momenten plant, daar hoef je je niet schuldig over te voelen
 • Maak een lekkere lunch en een lunchafspraak
 • Maak een nieuwsbrief met jouw tips en tricks
 • Stuur als leidinggevende op resultaat en iets minder op het controlerende. Geef vertrouwen en er is behoefte aan empathisch en coachend leiderschap
 • De (reis)tijd die je over hebt, ga die ook besteden aan dingen die je leuk vindt. Pak tijd voor jezelf

Corina

 • Een hele praktische tip is: maak afspraken iets korter. Plan niet een uur in, maar probeer een halfuur. Dan creëer je ook ruimte en adempauze
 • Blijf gedrag bespreekbaar maken. Ik gebruik vaak de emotionele bankrekening van Covey. Dat gaat over het opstapelen van negatief krediet. Als je dat teveel doet gaat het mis. Dit moet je bespreken, onderzoek, wees verwonderd naar de motieven van mensen.
 • Zorg goed voor jezelf!

Heb je nog nabranders?

 

Evelien

We zijn anders gaan kijken naar werk. Thuiswerken is nu mogelijk. Met een andere vorm van leiderschap. Dat geeft lucht.

Corina

Breng grenzen aan en toon eigenaarschap. Probeer om te denken en alles vanuit je eigen kracht en invloed te benaderen.