OPROEP DATA EN DEUGDEN

Waarom data en deugden?

Ik wil onderzoeken en begrijpen wat er gebeurt in de wereld van big data, algoritmes en kunstmatige intelligentie en wat de impact is op ons werk

De technologische ontwikkelingen gaan snel, zo snel dat het allemaal niet meer te volgen lijkt. Kun je je voorstellen hoe het leven is zonder mobiele telefoon, social media, internet, navigatie? Komt de zelfrijdende auto echt? De ontwikkeling van big data, algoritmes en kunstmatige intelligentie is niet te stoppen, sterker nog je kunt er niet tegen zijn. Veel ontwikkelingen dragen bij aan een beter, gezonder en veiliger leven. Denk aan de impact van slimme navigatie, denk aan algoritmes die artsen helpen een betere diagnose te stellen, aan robots die ingezet worden tegen eenzaamheid, robots die zwaar werk verlichten. Denk aan het gemak om een restaurant, hotel of airbnb te boeken. Je kunt er niet tegen zijn en de lijst met indrukwekkende ontwikkelingen is oneindig.

Zijn er kanttekeningen?

Natuurlijk zijn er kanttekeningen. Wat weet Google van ons? Welke macht hebben data giganten als google? Wat is de echte macht van data? Wat gebeurt er met onze privacy? Zijn individuen te manipuleren? Hoe werkt dat dan? Angstaanjagender vind ik nog of een individu, of een individuele mening er straks nog wel toe doet. Worden data alles bepalend bij keuzes op maatschappelijk, politiek en organisatieniveau? 

Als ik me inleef in wat dit betekent voor werk dan heb ik ook weer veel vragen en weinig antwoorden. Welke banen zijn er over dertig jaar? Welke banen zijn gerobotiseerd of gedigitaliseerd? Is een digitale rechter of arts straks betrouwbaarder dan een menselijke vakgenoot? We weten niet hoe de arbeidsmarkt er over dertig jaar uitziet, laat staan welk vak onze kinderen moeten leren om een baan te vinden. Ik wil hier een beeld over vormen.

Een tweede gedachte is hoe mensen in de nabije toekomst worden beoordeeld? Heeft een sollicitatiegesprek nog zin of worden mensen aangenomen op een algoritmische analyse van de digitale sporen die ze nalaten? Dit zou namelijk zomaar kunnen. Facebook is nu al in staat een persoonlijkheidsanalyse te doen op basis van gedrag op facebook. 

Ik wil begrijpen wat digitalisering betekent in onze dagelijkse werkpraktijk. Ik ben niet alleen op zoek naar antwoorden maar vooral naar bewustwording van de impact van de big data revolutie die nu plaatsvindt. We moeten het erover hebben.

Wie wil mij helpen? Heb jij literatuurtips? Ken je organisaties die al experimenteren met verschillende vormen van digitalisering wat impact heeft op werk? Wil je mij in contact brengen? Heb je zelf een mening, of maak je je zorgen, wil je dat delen? Ik kom graag met je in contact! Neem contact op!