‘In juiste banen’ ethiek #WERK

Over dit project

In juiste banen

 

het concept

In juiste banen is een boek geschreven om discussies uit te lokken over bedrijfsethische kwesties van deze tijd. Elke professional en zeker de HRM-er moet hier iets mee.

 

thema

In juiste banenvertelt het verhaal over moreel juist handelen. Werknemers weten precies wat er gebeurt in hun bedrijf. Zij weten dit beter dan accountants en toezichthouders. Elke werknemer heeft zijn of haar eigen anekdotes die op waarde geschat moeten worden. Elke werknemer weet van de dingen die juist en niet juist zijn in een bedrijf.

 

In juiste banenvertelt een verhaal over HRM. Wat is de toegevoegde waarde van HRM? Gaat HRM uitsluitend over het terugverdienen van investeringen in mensen en toegevoegde waarde leveren voor de organisatie of gaat HRM ook over juist en onjuist gedrag? Is HRM het morele geweten van een organisatie? Heeft HRM een rol om organisatieschandalen te voorkomen? Hoe moet HRM invulling geven aan deze rol?

 

In juiste banenis een verhaal van deze tijd. Deze tijd vraagt om een nieuw moreel kompas. De relatie tussen het juridisch juiste en het moreel juiste handelen moet opnieuw worden bezien. In juiste banen behandelt dit thema zonder een oordeel te vellen en zonder moralistisch te willen zijn.

 

In juiste banenis gefundeerd op de deugdethiek. Deugdethiek is een positieve en stimulerende vorm van ethiek, geen inperkende en verbiedende, maar een versterkende en aanmoedigende ethiek. Niet gericht op het voorkomen dat iets mis gaat, maar erop gericht om steeds beter te worden, niet het kwaad bestrijden, maar het goede bevorderen. Deugdethiek past bij deze tijd.

 

In juiste banen levert een bijdrage om excellent te functioneren. Als iemand zijn werk op excellente wijze doet, dan gaat het om meer dan of iemand zich aan de regels houdt of het bereiken van een bepaald resultaat. Het gaat over vakmanschap, toewijding en virtuositeit.

 

Voor wie?

In juiste banenis er voor vakmensen: management en professionals en in het bijzonder de HRM professional. We richten ons op iedereen die zich met onswil professionaliseren en een andere kijk op mensen in organisaties wil ontwikkelen en die gedurfde vragen durft te stellen over alledaagse zaken die nu niet meer kunnen- of opnieuw bediscussieerd moeten worden.

Bestel het boek

Datum
Category
ethiek, home