Waarom is het opnieuw nodig een onderzoek te doen naar de toekomst van de Nederlandse polder?

Wind turbines and a field of pink tulips in Noordoostpolder, Holland

Waarom is het opnieuw nodig een onderzoek te doen naar de toekomst van de Nederlandse arbeidsmarkt?

Crisis, ontslag en reorganisaties maken veel los en hebben een grote impact op mens, werk en inkomen. Juist door de (gedeeltelijke) economische neergang worden knelpunten  in wet- en regelgeving  zichtbaar. De COVID-19 crisis heeft de noodzaak voor veranderingen  van de arbeidsmarkt nog nadrukkelijker blootgelegd. We staan voor een nieuw begin, een startpunt om een nieuwe vorm van het organiseren van arbeid te organiseren. We maken een begin voor nu en – belangrijker nog – voor de volgende generaties. In dit boek wordt onderzoek gedaan hoe de arbeidsmarkt eerlijker kan worden georganiseerd in de economie van de 21ste eeuw. Eerlijker maar vooral ook minder complex.

Een goede dialoog over nieuwe vormen en de organisatie van werk is de afgelopen decennia niet goed op gang gekomen. Het gesprek blijft hangen bij de verschillen tussen een vast of tijdelijk arbeidscontract, terwijl er fundamentele fouten  in het systeem zijn geslopen. Daar wil dit boek nieuwe inzichten in geven en verandering in brengen.

Het is hoog tijd voor een nieuwe benadering van het fenomeen werk. De pandemie is een goede aanleiding om écht serieus te gaan nadenken over hoe we arbeid willen organiseren in het post-corona tijdperk. De centrale vraag daarbij is: hoe kunnen we de arbeidsmarkt beter organiseren; toekomstbestendig, eerlijk, gedragen en met minder regels.