Blog: Ken jezelf, verwen jezelf

Ken jij jezelf? Weet je wat je nodig hebt in het leven en in je werk? Weet je wat jou energie geeft? En wist je dat het belangrijk is om deze vragen te kunnen beantwoorden? Mensen die hun waarden, behoeftes, talenten en valkuilen kennen, ervaren namelijk minder stress en zijn gelukkiger.

Een coach-klant van mij werkt bij een organisatie waar op dit moment veel ontslagen vallen. Hij is daardoor uiteraard uit het veld geslagen en ervaart stress. Hij heeft moeite zichzelf te motiveren en structuur in zijn dag aan te brengen. Daarnaast zorgt het thuiswerken voor spanningen. In onze eerste gesprekken daarover heb ik hem een aantal vragen voorgelegd:

  • Wat is voor jou belangrijk in het leven?
  • Welke waarden liggen daaraan ten grondslag?
  • Leef je volgens die waarden of zie je verbeterpunten?
  • Hoe kun je kleine stapjes zetten om die punten te verbeteren?
  • En hoe wil je later herinnerd worden?

Hij schreef terug: ‘Voldoende vrijheid in mijn doen en laten. Die vrijheid uit zich ook in nieuwsgierigheid, zowel het ontdekken van nieuwe dingen als het begrijpen. Daarnaast is het gezond en succesvol leven van mijn gezin belangrijk. Ik wil hen hier in ondersteunen en randvoorwaarden creëren die het voor hen eenvoudiger maakt.’

Wie voor zichzelf weet wat belangrijk is in het leven, kan ook aan de juiste knoppen draaien als één van die waarden uit balans dreigt te raken. Is bijvoorbeeld gezondheid voor jou een belangrijke waarde? En zie je dat door het thuiswerken jouw gezondheid niet de goede kant op gaat? Dan is deze periode een uitgelezen kans om patronen te doorbreken en gezonder te gaan leven en werken. Dat vraagt discipline en doorzettingsvermogen. Maar zo blijf je trouw aan jezelf. Stilstaan bij je eigen waarden door zelfreflectie is een kans om voluit te leven en stress tegen te gaan.

Beknelling
Goed voor jezelf zorgen is altijd belangrijk, maar in deze tijd al helemaal. Luister naar wat je lichaam nodig heeft en volg je bioritme, zorg voor voldoende slaap en rust, beweeg genoeg en eet gezond. Het klinkt allemaal als een cliché, maar het is in deze periode écht belangrijk. Door de lockdown en het thuiswerken ervaren we het gevoel dat ons tekort wordt gedaan. Dat is een belemmerende overtuiging die zorgt voor een beknelling in je manier van denken. Als je je bij deze situatie kunt neerleggen en het kunt ervaren als een kans om gezonder te gaan leven en meer rust te hebben, zul je zien dat je hersenen in staat zijn om creatiever en helderder te denken. En dat heeft niet alleen een positieve invloed op je leven, maar ook op je werk!

Maaike Klinkhamer
Organisatiepsycholoog, coach en oprichter van Kerewin Consult

Tags: