Caroline Goedvolk (TEN) #leiderschap

“Wijsheid begint in het hart”

“Ik ben het notariaat ingerold omdat ik de studie leuk vond. Een testament, een huis kopen of aandelen spraken mij als student snel tot de verbeelding.. Ik ben iemand die graag dingen afmaakt, dus ik heb vervolgens ook de beroepsopleiding gedaan. Ik vond de praktijk heel interessant en heb met veel plezier bij twee verschillende kantoren gewerkt. Maar ontdekte dat mijn passie toch ergens anders lag.”

Caroline Goedvolk besloot na bijna acht jaar het notariaat de rug toe te keren, maar bleef wel actief in het juridisch vakgebied. Als jurist bij ING Real Estate Investment Management en later CBRE Global Investors had ze mooie projecten onder haar hoede en ze leerde er veel, maar opnieuw bekroop haar het gevoel dat haar ware kracht ergens anders lag. In gesprek met The Executive Netwerk (TEN) ontdekte ze dat haar toekomst wel eens in executive search zou kunnen liggen. “Investeren in relaties, wat ik zo graag doe, is hier core business. Dat is precies wat ik tot dat moment miste in mijn werk.” 

“Ik had het gevoel dat ik het zou kunnen, maar had geen enkele ervaring”

“Ik had zelf ook wel eens met headhunters gepraat. En in die gesprekken stelden zij mij wel vaker de vraag of dat vak niet iets voor mij zou zijn. Op een gegeven moment ga je daar dan toch serieus over nadenken. Ik kwam tot de conclusie dat dat misschien wel eens waar zou kunnen zijn. Ik wilde mijn vak uit, ben geïnteresseerd in mensen en heb ervaring in het bedrijfsleven. TEN was net begonnen en was op zoek naar een vrouwelijke partner die zich op de vakgebieden zorg en vastgoed zou gaan richten. Het eerste gesprek klikte, maar we hebben vervolgens best een tijdje om elkaar heen gewandeld. Het was zowel voor mij als voor hen een gok. Ik had het gevoel dat ik het zou kunnen, maar had natuurlijk geen enkele ervaring.”

De switch was voor Caroline een uitgelezen kans om uit haar comfort zone te stappen. Vanaf de eerste dag wist ze dat ze de juiste keuze had gemaakt. “Het is een heel vrije rol. Ik spreek een enorme diversiteit aan mensen en zie allerlei verschillende bedrijven. Dat vind ik het mooiste. En het heeft een grote inhoudelijke component. Ik moet me echt verdiepen in de bedrijven en de mensen daarachter. Wat heeft een bedrijf groot gemaakt? Welke omgevingsfactoren spelen een rol? Welke mensen zijn er succesvol en waarom? Allemaal relevante zaken waarvan je goed op de hoogte moet zijn.”

“De sfeer van ‘niet lullen maar poetsen’ past als geen ander bij mij”

Ook de cultuur van TEN bleek haar aan te spreken. “Het bureau is opgericht door ondernemers. Dat merk je aan alles. Ik kom van origine uit de buurt van Rotterdam en de sfeer van ‘niet lullen maar poetsen’ past als geen ander bij mij. In de corporates waar ik vandaan kwam, kun je opgaan in de massa. Dat is hier niet aan de orde. Alles vliegt in je gezicht, je bent altijd zichtbaar en je collega’s hebben oprechte interesse voor waar je mee bezig bent. Een ander aspect dat mij zeer aanspreekt, is ‘verder kijken dan je neus lang is’; altijd in ontwikkeling blijven.”

TEN hanteert een eigen kijk op leiderschap. “Wij vinden het belangrijk dat een leider een goed onderbouwde visie heeft op de wereld van nu, maar met name op de wereld van morgen. Als je die hebt, kun je hem in je team of je organisatie ook goed over de bühne brengen en zo inspireer je mensen. Een leider die deze wijsheid heeft, kan duidelijk richting geven en voelt aan wanneer en hoe er gehandeld moet worden. Daarnaast moet een leider behalve over IQ en EQ ook over MQ beschikken; ofwel een moreel kompas hebben. En daarnaast de gave om te kunnen aanpassen en te willen leren. Al die wijsheid begint in je hart. Daar zit de bron van al je motieven, behoeften en verlangens. En daarom is het als eerste enorm belangrijk om jezelf goed te kennen.”

“Tegelijkertijd is het cruciaal dat je in een leiderschapsteam opereert. In je eentje kom je er niet. Een goede leider functioneert het beste in een heterogeen team. Dat vraagt wat van de leiderschapskwaliteiten van de voorzitter. Maar de voordelen van die rijkheid gaan voor op de complexiteit van de aansturing. Een goede leider is zich daarvan bewust en heeft het lef om mensen om zich heen te verzamelen die anders zijn.”

“Ook ik kan het niet alleen. Ik heb mijn partners, een groep researchers en een secretariaat achter me waar ik echt niet zonder kan. Ik ben enorm trots dat onze opdrachtgevers hun vertrouwen in ons stellen. Dat maakt dat ik ervoor ga, hard werk, maar ook fouten durf te maken. Het belangrijkste is dat je altijd eerlijk bent. Ook als het moeilijk is, en ook over jezelf. Ik krijg van kandidaten nooit genoeg terug als ik mezelf ook niet geef. Dus je mag jezelf ook kwetsbaar opstellen. Gewoon zeggen dat je het even niet weet. Die openheid zal je alleen maar verder brengen.”

Caroline Goedvolk

Caroline Goedvolk studeerde rechten aan de Universiteit Leiden. Ze begon als kandidaat-notaris bij Pels Rijcken & Drooglever Fortuyn in Den Haag en specialiseerde zich in vastgoed- en ondernemingsrecht. Na vier jaar maakte ze de overstap naar BarentsKrans waar ze betrokken was bij omvangrijke (her)structureringen en onroerend goedtransacties. Na zeven jaar besloot ze de overstap te maken naar het bedrijfsleven. Als senior legal counsel bij ING Real Estate Investment Management adviseerde ze tal van Europese vastgoedfondsen. Sinds 2013 is ze partner bij The Executive Netwerk. Haar drijfveer is om anderen te stimuleren en datgene te ondernemen waar ze goed in zijn.

 

The Executive Network

The Executive Network (TEN) levert executive search en interim management op het niveau van directie, bestuur en raad van commissarissen of -toezicht. TEN is in 2009 opgericht, werkt voornamelijk in Nederland maar is in toenemende mate ook internationaal actief. Het ultieme doel van de activiteiten van TEN is een bijdrage te leveren aan het succes van de opdrachtgevers. En in het verlengde daarvan aan het succes van de ‘BV Nederland’.

Tekst: Simone Lensink

Dit artikel verscheen eerder in Kerewin Magazine, een uitgave van Kerewin Consult.