Inge Massen (DSM) #leiderschap

“Coaching helpt om meer uit jezelf te halen”

Ontwikkeldagen, assessments en intervisie zijn belangrijk in de ontwikkeling van leiderschap. Maar soms is er behoefte aan één-op-één begeleiding. Coaching is dan een effectieve vorm van leiderschapsontwikkeling. Bij executive coaching draait om het reflecteren op je eigen gedrag en het uitbreiden van leiderschapsvaardigheden. Zodat je beter leert omgaan met de dynamiek in de organisatie, de werkdruk, de politiek in het stakeholdersveld en diversiteit binnen je team.

Inge Massen is Global Director Purpose & Brand bij DSM. Enkele jaren geleden is zij gecoacht door Maaike Klinkhamer van Kerewin Consult en sindsdien adviseert ze collega’s regelmatig om een coach te zoeken. Inge: “Ik vind het belangrijk dat leiders hierin het voorbeeld geven. Coaching wordt nog wel eens als een zwaktebod gezien. Maar dat is het zeker niet! Het is investeren in je ontwikkeling.”

Wat heeft coaching jou gebracht?
“Op de universiteit leer je vooral inhoudelijke zaken. Als je vervolgens in het bedrijfsleven aan de slag gaat, merk je dat je alleen daarmee niet het verschil maakt. Het gaat dan ook om de interactie met mensen, het meekrijgen van collega’s en het snappen van de barrières. Dat leer je in de praktijk. Coaching helpt daarbij om meer uit jezelf te halen. Veel meer dan wanneer je dit allemaal zelf moet uitvinden.”

Inge begon bij DSM als communicatie consultant. De afdeling groeide en Inge werd gevraagd om het team te gaan leiden. Daar had ze aanvankelijk geen oren naar. Pas toen haar leidinggevende zei: ‘Je gaat het gewoon doen’, ging ze overstag. Inge: “Ze hadden in de gaten dat ik een duwtje in mijn rug nodig had.”

“Het gaat niet om dingen ‘fixen’, het gaat erom dat je de volgende stap kunt zetten”

“In het begin zag ik het communicatiewerk als mijn belangrijkste taak; het leidinggeven deed ik er een beetje naast. Ik was relatief jong en moest ook leidinggeven aan collega’s die een stuk ouder waren. Het was lastig om daarin mijn draai te vinden. Uiteindelijk ben ik voor een paar coachingsessies bij Maaike Klinkhamer geweest. Zij heeft mij geholpen om te reflecteren op mijn eigen rol en na te denken over mijn gedrag en de reactie daarop van anderen. Het was daarmee een ontwikkelingstraject. Het gaat niet om dingen ‘fixen’ die in niet goed zijn, het gaat erom dat je een volgende stap kunt zetten.” 

Wat is je bijgebleven van de aanpak van Kerewin?
“Ik vond het positief dat ik altijd zelf de regie had. De verantwoordelijkheid lag bij mij. Een coach kan je helpen om de weg te vinden, maar het maakt je krachtiger als je ervaart dat je zelf aan het bouwen bent. Door de coaching zag ik in dat ik meer ruimte moest geven. Vertellen wat de koers is en over het waarom van ontwikkelingen, maar het ‘hoe’ bij het team laten. Daardoor werden taken en verantwoordelijkheden ineens anders opgepakt en kwam er meer diversiteit in de oplossingen die werden aangedragen. Dat is waardevol voor het team, en voor de hele organisatie. Daarom is het zo belangrijk dat managers zichzelf op dit gebied ontwikkelen.”

Geef je dit nu ook mee aan mensen in jouw team?
“Jazeker! En ook daarbuiten. Binnen DSM hebben we het Bright Mentoring-programma, waarbij ik als mentor ben gekoppeld aan een  jonge collega. Ik vind het belangrijk om hiervoor tijd vrij te maken en hem ook het belang van ontwikkeling en coaching mee te geven.”

DSM is de afgelopen jaren sterk veranderd. Hoe heb jij je daarin staande gehouden?
“Ik voel me nu veel meer thuis in het bedrijf. In het begin had ik een privé versie van mezelf en een werkversie. Dat ligt nu veel dichter bij elkaar. We praten nu veel over intrinsieke motivatie. Ik ben van mening dat dit steeds belangrijker wordt. Mensen willen werken voor een bedrijf waarin ze ook hun eigen waarden terugvinden. De crux is dat je daarnaast open moet staan voor continue verandering en ontwikkeling. Zo blijf je flexibel en relevant voor een werkgever.”

Jouw leiderschap betekent wel dat je je eigen vak niet meer dagelijks uitoefent…
“Dat klopt, maar ik zie dat grenzen tussen functies steeds meer vervagen. Het is niet meer zo zwart-wit. Het wordt steeds belangrijker dat je als organisatie weet waar je voor staat en vervolgens teams samenstelt die ervoor kunnen zorgen dat je die doelstellingen realiseert. Het begrijpen van je bredere maatschappelijke rol zorgt ervoor dat de silo’s verdwijnen. En dan vinden medewerkers daarin vanzelf een rol die hen past.” 

“Het betekent ook dat de ontwikkeling van mensen continu op de agenda moet staan. Het is niet 1 of 2 keer per jaar even bijpraten. Ik probeer mensen een spiegel voor te houden, zodat ze zelf het inzicht krijgen. Daar nemen we de tijd voor. Bij DSM kijken we naar onze teams aan de hand van een ‘talent review’. Dat geldt voor iedereen; ook voor het managementteam. Waar staan mensen in hun ontwikkeling? Zijn ze breed inzetbaar of experts? Zo zorg je ervoor dat je als management ook blijft bouwen aan de ontwikkeling van je team. Dit wordt ondersteund door onze P&O-processen.”

Wat is de belangrijkste les die je uit de coaching hebt gehaald?
“Dat je zoveel meer kunt bereiken als mensen in hun kracht staan. Let wel, verantwoordelijkheid voor je carrière ligt bij jezelf. Maar de organisatie speelt daar wel degelijk een rol in. Het is een wisselwerking. Investeren in mensen bepaalt uiteindelijk het succes van de organisatie. Ik heb inmiddels mijn zevende baan binnen DSM. Het merendeel van die functies bestond nog niet, die heb ik zelf mede gecreëerd. Die ruimte is er, maar die moet je wel zelf pakken. Dat is ook iets dat ik heb geleerd. Niemand komt je halen, je moet zelf laten zien waar je in gelooft en waar je voor wilt gaan. En als dat matcht met waar het bedrijf naar toe wil, zit je goed.”

Wat wil je bereiken in je huidige functie?
“De maatschappelijke agenda van DSM verankeren in alles wat we doen en dit breed uitdragen zodat ons merk en reputatie verder groeien Ik vind het belangrijk om impact te maken en de toegevoegde waarde te laten zien van wat ik doe. Ik hoef de geschiedenisboeken niet in, maar wil wel het gevoel hebben dat ik iedere dag iets nuttigs doe.”

Tekst: Simone Lensink

Dit artikel verscheen eerder in Kerewin Magazine, een uitgave van Kerewin Consult.