Column Alexander Klopping datagedreven #WERK

Over dit project

De nieuwe wereld is gaaf.

door Auke Klijnsma

 

Ik wil de nieuwe wereld begrijpen en gerustgesteld worden dat het wel goed komt en dat mijn kinderen het goed zullen hebben. Internetondernemer en blogger Alexander Klöpping weet dat het goed komt. Technologie zal de wereld beter maken. Technologie is cool en gadgets zijn gaaf. Alexander weet dat en ik geloof hem. Hij heeft kennis en zijn enthousiasme is overtuigend. Hij staat symbool voor de nieuwe digitale wereld, kan goed uitleggen met het krachtige taalgebruik van de generatie na mij. Hij gebruikt woorden als cool, gaaf en woke en spreekt de taal van de nieuwe wereld met termen als algortime, machine learning, en kunstmatige intelligentie. Woorden waarvan ik de betekenis altijd in het woordenboek moet opzoeken. Ook heeft hij een ideaal, technologie zal de wereld mooier maken. Technologie helpt het milieu en verhoogt het levenscomfort. Mooie kerel die Alexander. Ik bekijk zijn nieuwe tv-show.

 

Kelder en Klöpping is een tv-programma over de nieuwe digitale wereld. Aflevering twee gaat over de zelfrijdende auto. Als ik geen column over Klöpping zou schrijven was ik na zes minuten zeker weggezapt. Ik kijk naar mediagetrainde mannen en zie dat het niet werkt. De format is oppervlakkig, de kleding is voorspelbaar en de dialoog komt niet op gang. De heren lopen nonchalant rond en kijken moeilijk. Ik denk omdat ze zelf ook wel weten dat het niet lekker loopt. Alexander wordt niet gehoord en begint zeker twintig keer een zin met ‘mijn punt is…’. Een zwaktebod. Jort doet echt zijn best en praat onzin. De dialoog komt niet op gang. Alexander doet een laatste poging. Zijn echte punt. Hij vertelt. Hij straalt. Hij vat de aflevering krachtig samen. Zelfs Jort luistert.

 

‘Mijn echte punt is dat we technologie moeten omarmen. De elektrische zelfrijdende deelauto is gaaf, bespaart vijfduizend euro per gezin per jaar, is veilig, milieuvriendelijk en nodigt uit tot delen. De elektrisch zelfrijdende auto maakt de wereld een stukje mooier.’

 

Dank Alexander Klöpping. Door jou begrijp ik de nieuwe wereld een beetje beter. De nieuwe wereld is gaaf. Ik ben gerustgesteld.

 

Datum
Categorie
datagedreven, home